tirsdag 21. september 2010

Dårlig miljøsamvittighet?

I forbindelse med ”Ja! til radio” kampanjen var det mange som skrev om og til Digitalradio Norge, og reaksjonene var høyst varierende, om jeg får bruke en mild formulering. Noen positive, noen med en spørrende holdning, men flest negative. Sitatet: ”Om du vil skaffe deg fiender – prøv å forandre noe” har helt klart noe for seg, og jeg tror det er USA`s 28. president Woodrow Wilson som skal ha æren for det.

Det var flere gjengangere blant kommentarene, noe som i ettertid gir en verdifull pekepinn om hva det er viktig å informere om i arbeidet med å forberede radiodigitaliseringen. En av dem kan kokes ned til: ”Om vi skal bytte radiostandard, da må vi vel kaste 15 millioner flotte FM-radioer – hva med miljøet?” Et forståelig spørsmål, og et tema jeg nærmet meg med en viss  respekt da jeg første gang begynte å hente frem fakta.

Og her er noen fakta i saken, ispedd kommentarer:

  • Elektronikkbransjen har oppgitt at utskiftning av norske FM-radioer i forbindelse med digitaliseringen vil utgjøre 1,5-2% av elektrisk og elektronisk avfall i Norge over en 10-års periode (basert på at totalt 10 mill. radioer må resirkuleres)
  • Av radioer som blir levert til resirkulering, kan ca. 90% av materialene gjenvinnes (kilde: EE-registerets årsrapport 2009, tall for ”annet lyd- og bildeutstyr”)

Dette gir knappest opphav til noen miljøkatastrofe. At vi i løpet av 1,5 (normal)år kaster like mye data- og kontorutstyr som den totale mengden FM-radioer til utskiftning etter digitalisering, setter jo saken i et nytt perspektiv. Eller at vi i løpet av 0,7 år kaster tilsvarende mengde store husholdningsapparater, eller i løpet av 2 år kaster like mye elektrisk verktøy osv. osv. (basert på 2009-tall fra EE-registeret). Å bytte radioteknologi er ikke ukontroversielt, men jeg stiller meg spørrende til de som hardnakket hevder at det blir et stort miljøproblem.

Selve antallet radioer som må byttes ut bør også nyanseres:

  • Nordmenn besitter ca. 12-15 millioner FM-radioer som er i jevnlig bruk, i følge en noen år gammel undersøkelse Elektronikkbransjen har gjort.
  • Digitalradio Norge fikk et annet svar på tilnærmet samme spørsmål i sin undersøkelse fra januar i år, nemlig ca. 7-8 millioner radioer. (Spriket kan skyldes spørsmålsstillingen, som for DRN`s vedkommede var uten påminnelser av noen art – svaret kan reflektere at en eller flere radioer er glemt. Det reiser spørsmålet: Om vi faktisk eier 12-15 millioner radioer, men husker drøyt halvparten av dem når vi spørres, er ikke mange radioer da allerede å betrakte som modne for resirkulering)?
  • Basert på salget av ulike radiokategorier i Norge de senere årene, og på bestanden av biler i Norge, kan det se ut til at det vil være naturlig å bruke ca. 45% av radioene våre videre med digital-adapter etter et teknologiskifte. Disse er bilradioer, musikkanlegg og ”receivere” (radio+forsterker i samme enhet).
  • Radioer i mobiltelefoner er holdt utenfor tallbasen hos Elektronikkbransjen. (De bør også holdes utenfor miljø-diskusjonen fordi vi bytter mobiltelefon i snitt hver 18.måned, og dermed ikke kan skylde på radioteknologi som årsak til kjøp).

Hvis vi etter dette antar at vi har ca. 8-9 millioner FM-radioer som vi faktisk bruker regelmessig, vil altså rundt 3,5-4 millioner av disse fortsatt kunne anvendes videre ved hjelp av et adapter for digitalradio. Effekten av teknologiskiftet er i så fall at ca. 5 millioner FM-radioer må resirkuleres tidligere enn ellers, hvilket utgjør en miljøeffekt som er omtrent halvparten av Elektronikkbransjens estimat. Nå tror jeg nok at det fort kan bli 10 millioner FM-radioer som ender sine dager i forbindelse med digitaliseringen – men mange av disse lenge på overtid, etter å ha samlet støv i flere år. Og det er ikke teknologiskiftets feil.

Utskiftning av teknologifor radio må nødvendigvis få konsekvenser, vi er mange som bruker radioen hver eneste dag - og jeg skal ikke hevde at det miljømessig er fullstendig uproblematisk å gå fra FM til digitalradio. Men som jeg har vist, er det andre områder som bør stå høyere i prioritering om du vil slå et slag for miljøet. Og FM-radioen varer ikke evig om vi nå utsetter digitaliseringen av radiokringkasting – den får bare andre etterfølgere.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar